Romansallat
Språk | Namn |
---|---|
Engelska | Romaine lettuce |
Tyska | Römersalat |
Holländska | Bindsla |
Engelska | Cos lettuce |
Romansallat är en sallatsvariant som under sommaren kan odlas på friland i Skandinavien. Utanför säsong är den antingen odlad i uppvärmda växthus, transporterad från södra Europa, eller både och.
De finns flera olika varianter i kommersiell odling, som kan skifta i färg mellan grönt och rött.
Miljöpåverkan
Under säsong från och med juni är romansallat ett mycket bra miljöval, och även under maj finns sallat som odlats på friland i Nordeuropa, och som därmed är ett relativt lyckats val. Under vinterhalvåret krävs uppvärmda växthus i Nordeuropa[1], varvid det antagligen är bättre att leta efter frilandsodlad sallat från Sydeuropa, om man absolut måste ha romansallat då.
Hållbarhet
Romansallat är, för att vara en sallat, relativt hållbar, och kan ligga i kylskåp en till två veckor.
Näringsvärde
Länkar
- Svensk kulturväxtdatabas (olika romansallatssorter)
- ↑ Säsongsguiden, Centrum för Tillämpad Näringslära, mars 1999