Recept:Solgul morotspaj
Ingredienser
För 4 personer
- 2180 gramgula lökar
3,2 deciliter
- 0,5 liter250 gramgrovt rivna morötter
4 morötter
- 1 msk13,5 gramolja
0,15 dl
3 tsk
- 2 krm0,02 dlsocker
1,7 gram
0,133 msk
0,4 tsk
- 1 krm1,25 gramsalt
0,0667 msk
0,2 tsk
- ½-1 krm riven muskotnöt
- 3 ägg
- 2 dl0,2 litermjölk
- 0,5 tsk3,125 gramsalt
0,167 msk
- 2 dl60 gramriven ost
Total tidsåtgång: 120 min. | Arbetstid: 30 min.
Börja med att göra ett pajskal: Smula sönder 125 g smör i 3 dl vetemjöl. Rör snabbt ihop degen med 3 msk kallt vatten. Låt degen vila i kylskåp ca 1 timme. Kavla ut pajdegen och lägg den i en pajform. Grädda pajskalet 10-15 min i 200 °C.
Fyllning: Hacka löken och fräs den mjuk i oljan. Lägg i de rivna morötterna och fortsätt fräsa under omröring tills morötterna börjar mjukna. Tillsätt socker, ett kryddmått salt och muskotnöt. Rör om och ställ pannan åt sidan. Vispa samman ägg, mjölk och 1/2 tsk salt. Strö hälften av osten i det förgräddade pajskalet, lägg i mortsfräset och häll över äggsmeten. Toppa med resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. tills pajen fått fin färg.
Senast uppdaterad 2013-05-29 13:35