Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Vichyssoise
Vichyssoise


Vichyssoise är en purjolökssoppa med hönsbuljong som äts kall eller rumstempererad.

Ingredienser

För 4 personer


  1. Tvätta purjolöken och skiva den tunt. Skala och skiva potatisen.
  2. Smält smöret i en gryta och låt purjolöken ligga och bli gyllengul på låg värme.
  3. Lägg i potatis, häll över buljongen och saltet. Låt sedan sjuda i 40 minuter.
  4. Mixa löken och potatisen till en puré, och passera den gärna också genom en fin sil för att få den riktigt slät.
  5. Häll tillbaka purén i grytan och häll i mjölk och vitpeppar och låt soppan precis börja sjuda.
  6. Ta bort grytan från plattan och rör ner grädden.
  7. Smaka av med mer peppar och eventuellt lite tabasco. Kalla soppor behöver lite mer sting i kryddningen än varma. Låt soppan kallna.

Det ska vara vanlig, fet vispgrädde, och alltså ingen matlagningsgrädde i soppan. En variant är att byta ut hälften av grädden mot naturell yogurt. Garnera gärna med lite hackad gräslök.



Senast uppdaterad 2011-10-10 07:56

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen