Recept:Vichyssoise
Vichyssoise
Kategorier:
Fler recept med:
Vichyssoise är en purjolökssoppa med hönsbuljong som äts kall eller rumstempererad.
Ingredienser
För 4 personer
- 3 stora”stora” är ingen giltigt måttenhet för den här egenskapen.purjolökar
- 2 tsk9,5 gramsmör
0,667 msk
- 20,2 kgpotatisar
2 potatisar
- 7 dl hönsbuljong
- 2 dl0,2 litermjölk
- 2 dl grädde
- 1 tsk6,25 gramsalt
0,333 msk
- vitpeppar
- Tvätta purjolöken och skiva den tunt. Skala och skiva potatisen.
- Smält smöret i en gryta och låt purjolöken ligga och bli gyllengul på låg värme.
- Lägg i potatis, häll över buljongen och saltet. Låt sedan sjuda i 40 minuter.
- Mixa löken och potatisen till en puré, och passera den gärna också genom en fin sil för att få den riktigt slät.
- Häll tillbaka purén i grytan och häll i mjölk och vitpeppar och låt soppan precis börja sjuda.
- Ta bort grytan från plattan och rör ner grädden.
- Smaka av med mer peppar och eventuellt lite tabasco. Kalla soppor behöver lite mer sting i kryddningen än varma. Låt soppan kallna.
Det ska vara vanlig, fet vispgrädde, och alltså ingen matlagningsgrädde i soppan. En variant är att byta ut hälften av grädden mot naturell yogurt. Garnera gärna med lite hackad gräslök.
Senast uppdaterad 2011-10-10 07:56