Säsongsmat
(Omdirigerad från Purjolökar)
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Purjolökar
Purjolökar
Purjolök
Kategorier:
Kan ersättas med:
Luftlök · Piplök
Recept med purjolök:
Visa alla (12)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Porre
Finska Purjo
Holländska Prei
Engelska Leek
Norska Purreløk
Purjolök
Ämne Mängd
Vitamin A 3,53,5 % av RDI
28 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,149999999940,15 % av RDI
0,21 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 26,66666626,667 % av RDI
20 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 8,666666666588,667 % av RDI
0,78 mg
Folat 23,0423,04 % av RDI
72 µg
Fosfor 4,8333333434,833 % av RDI
29 mg
Jod 0,6666666670,667 % av RDI
1 µg
Järn 5,714285714485,714 % av RDI
0,56 mg
Kalcium 5,55,5 % av RDI
44 mg
Kalium 7,27272727,273 % av RDI
240 mg
Magnesium 3,4920634873,492 % av RDI
11 mg
Niacin 3,1253,125 % av RDI
0,5 mg
Riboflavin 4,285714285744,286 % av RDI
0,06 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 6,666666666646,667 % av RDI
0,08 mg
Zink 33 % av RDI
0,24 mg
Purjolök kokt
Ämne Mängd
Vitamin A 3,3753,375 % av RDI
27 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,085714285680,0857 % av RDI
0,12 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 11,999999712 % av RDI
9 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 8,444444444368,444 % av RDI
0,76 mg
Folat 15,6815,68 % av RDI
49 µg
Fosfor 4,8333333434,833 % av RDI
29 mg
Jod 23,33333334523,333 % av RDI
35 µg
Järn 5,612244898155,612 % av RDI
0,55 mg
Kalcium 5,55,5 % av RDI
44 mg
Kalium 5,969696915,97 % av RDI
197 mg
Magnesium 3,4920634873,492 % av RDI
11 mg
Niacin 3,1253,125 % av RDI
0,5 mg
Riboflavin 2,857142857162,857 % av RDI
0,04 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 4,999999999985 % av RDI
0,06 mg
Zink 33 % av RDI
0,24 mg
Purjolök och liknande växter : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Leeks, other alliaceous veg, 2009.svg

Land Mängd
Belgien 84 010
Nederländerna 44 287
Kina 30 706
Frankrike 16 555
Turkiet 13 143
Tyskland 7 878
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Leeks, other alliaceous veg, 2009.svg

Land Mängd Värde
Nederländerna 6 267 66 939 696 kr
6 289 812 euro
Italien 256 2 961 324 kr
278 253 euro
Tyskland 250 5 073 276 kr
476 697 euro
Danmark 181 3 014 888 kr
283 286 euro
Spanien 138 3 474 008 kr
326 426 euro
Frankrike 110 1 622 224 kr
152 428 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Sverige 1 083 17 301 172 kr
1 625 659 euro
Estland 9 229 560 kr
21 570 euro
Nederländerna 4 482 076 kr
45 297 euro
Belgien 2 306 080 kr
28 760 euro
Lettland 1 22 956 kr
2 157 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Purjolöken är en lökväxt vars blad kan ätas både råa och tillagade. Skandinaviskodlad purjolök finns att köpa från tidig vår till en bit efter årsskiftet om man har tur.

Snitta purjolöken på längden och skölj den ordentligt innan du använder den, eftersom man delvis täcker stjälkarna med jord under odlingen, och mycket jord och grus samlas mellan bladen.

Hållbarhet

Purjolökar kan förvaras gott och väl en månad i kylskåp. I rumstemperatur blir de torra efter några dagar.

Det går också att torka purjolök för att spara den längre[1].

Länkar


  1. Fobo om att torka purjolök


Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen