Recept:Iduns sparrissufflé
Ingredienser
För 6 personer
- 3 hg.13,636 sparrisstjälkarsparris
300 gram
- 80 gr.5,614 msksmör
- 80 gr.1,509 dlmjöl
10,063 msk
- 2 dcl. sparrisspad
- 3 dcl. kokande mjölk
- 5 – 6 ägg
- 2 tsk.12,5 gramsalt
0,667 msk
- 1 tsk.0,05 dlsocker
4,25 gram
0,333 msk
- 0,25 tsk. vitpeppar
- Till formen: 1/2 msk. smör (10 gr.), 2 msk. stötta skorpor
- Det här receptet kommer från Iduns kokbok av Elisabeth Östman (1911), digitaliserad av Projekt Runeberg.
Beredning
Sparrisen skrapas, sköljes, skäres i tre delar och kokas mjuk i 4 dcl. vatten, tillsatt med 1/2 tsk. salt. Användes konserverad sparris, skäres den itu och lägges på sikt att rinna av.
Smör och mjöl fräsas 2 min., det kokande sparrisspadet och mjölken spädas på och såsen får koka 5 min. Den hälles upp i ett fat; när den svalnat, tillsättas äggulorna, en i sänder, och smeten röres 10 min. Den väl avrunna sparrisen blandas i jämte kryddorna och de till hårt skum slagna äggvitorna. Massan avsmakas, hälles i smord och brödbeströdd pajform och gräddas i ordinär ugnsvärme omkr. 45 min.
Användes bleckform, gräddas sufflén i vattenbad i ugn omkr. 1 tim. och stjälpes upp. Sufflén serveras genast den tagits ur ugnen som mellanrätt med hollandaise eller rört smör.
Senast uppdaterad 2013-07-15 20:19