Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D


Gröna ärtsoppor är utmärkta förrätter, från enkla soppor på bara ärtpuré och hönsbuljong, till exklusiv crème Ninon. Det här receptet placerar sig väl någonstans däremellan, en helvegetarisk variant med sherry. Frysta gröna ärtor går lika bra som färska, även om det förstås kan vara kul att passa på att laga ärträtter när färska ärter finns i handeln i augusti, september och oktober.

Ingredienser

För 4 personer


  1. Hacka löken och lägg tillsammans med ärtorna i en kastrull. Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker.
  2. Lägg i en halv skalad morot
  3. Koka upp och låt koka omkring 20 minuter
  4. Lyft ur moroten och sila av (men spara!) vattnet
  5. Kör ärtor och lök i mixer till en jämn puré
  6. Vispa ut mjölet i lite av kokvattnet till redning
  7. Blanda purén, redningen, dragon och buljong eller fond i en kastrull och koka upp.
  8. Slå i någon matsked sherry, rör ut och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citron.
  9. Servera med en klick crème fraîche i varje tallrik.



Senast uppdaterad 2013-07-16 14:53

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen