Recept:Jordärtskockor à la Idun
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Jordärtskockor à la Idun
Kategorier:
Fler recept med:
Ingredienser
För 4 personer
- 1 lit. jordärtskockor
- 1,5 lit. vatten
- 10 gr.0,533 msksalt
1,6 tsk
- 3—4 tryffel
- Vit sås:
- 1,5 msk.21,375 gramsmör
- 3 msk0,45 dlmjöl
23,85 gram
- 1 dcl. jordärtskocks-spad
- 3 dcl grädde
- 1 tsk.6,25 gramsalt
0,333 msk
- 0,5 tsk.0,025 dlsocker
2,125 gram
0,167 msk
- 0,25 tsk. vitpeppar
- 114 gramäggula
1 äggulor
1 msk
- Till snäckorna:
- 3 msk.42,75 gramsmör
- 1 msk.4,5 gramriven ost
0,15 dl
- 2 msk. stötta skorpor
- Det här receptet kommer från Iduns kokbok av Elisabeth Östman (1911), digitaliserad av Projekt Runeberg.
Jordärtskockorna förberedas och kokas som i föregående recept. Tagas upp med hålslev, få kallna och skäras i 3 mm. tjocka skivor. Tryffeln skäres i tunna skivor och blandas med jordärtskockorna, som därefter läggas i 6 små bensnäckor, smorda med hälften av smöret. Vit sås hälles över; anrättningen beströs med riven ost och stötta skorpor, resten av smöret smältes och hälles över. Snäckorna sättas i en långpanna med grovt salt och gratineras i varm ugn 10—15 min. Serveras genast på runt fat med bruten servett, garnerade med persilja eller salad. Den vita såsen beredes som i n:o 205.
Senast uppdaterad 2012-02-08 22:10