Svartkål
Språk | Namn |
---|---|
Engelska | Lacinato kale |
Engelska | Tuscan kale |
Engelska | Black kale |
Italienska | Cavolo nero |
Svartkål, även palmkål, är en nära släkting till grönkålen som är vanlig i det italienska köket, men som sällan används i Skandinavien, trots att den går utmärkt att odla här. Precis som grönkålen kan den skördas sent in på vintern.
Hållbarhet
Svartkål håller sig bara några dagar i kylskåp, men man kan förlänga hållbarheten genom att förvara den fuktigt, till exempel i en plastpåse med några droppar vatten i. Det går också utmärkt att frysa svartkål.
Länkar
- Svartkål på Wikipedia (engelska)
Majas klimatpyramider
Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.
Svartkål i Majas klimatpyramider