Recept:A. Hollbergs ingefärspäron
Ingredienser
För 1 sats
- 4 skålpund1,7 kgpäron
11,335 päron
- 1,5 jungfru ingefära
- 1 stop vatten
- 2,25 skålpund11,252 dlsocker
956,421 gram
75,013 msk
225,04 tsk
- Det här receptet kommer från Husmanskost av Adriana Hollberg (1896), digitaliserad av Projekt Runeberg.
I 12 decilit. (1 stop) vatten lägges 12 centilit. (1 och 1 half jumfru) krossad ingefära att koka, tills hälften af vattnet är kvar, då det uppsilas genom hårsil. I en väl renskurad syltgryta lägges 800 gr. (2 skålp.) socker och däröfver hälles ingefärsvattnet, som bör på frisk eld uppkoka och skummas. Man har då tillreds skalade, goda, lösa päron, mycket små eller ock större, skurna i långa klyftor. Sockerlagen väges, hvilket tillgår så, att man häller den i en förut vägd kruka, och till hvarje 400 gr. (1 skålp.) sockerlag tages 60O gr. (1 och 1 halft skålp.) päfon. Sockerlagen återhälles i syltgrytan, päronen iläggas och böra på sakta eld koka, tills de blifvit klara och mjuka, men skummas och skakas ofta under kokningen. Skulle saften se tunn ut, sedan päronen äro kokta, så bör den koka ihop, men bör stå väl öfver päronen i burkarna; om den tunnar sig en tid därefter, så uppkokas åter lagen med 100 gr. (1 kvarts skålp.) socker, litet vatten och mera ingefära samt hälles sedan öfver päronen. De äro goda att bjuda med grädde till.
Senast uppdaterad 2013-07-17 09:39