Recept:Gratinerat blomkålshuvud
Gratinerat blomkålshuvud
Kategorier:
Fler recept med:
Ett litet blomkålshuvud blir gratinerat lagom för två personer. Servera gärna med kokt potatis!
Ingredienser
För 2 personer
- 1500 gramblomkålshuvud
1 blomkålshuvuden
- 1 msk14,25 gramsmör
- 2 msk0,3 dlmjöl
15,9 gram
- 4 dl0,4 litermjölk
- 3 dl90 gramriven ost
- salt
- peppar
Total tidsåtgång: 35 minuter | Arbetstid: 15 minuter
- Sätt ugnen på 200 °C
- Ta av blasten och skär bort stammen.
- Koka blomkålshuvudet på svag värme i cirka 10 minuter
- Smält under tiden smöret i en kastrull, rör ut mjölet och späd sakta med mjölken under omrörning
- Koka upp mjölken under omrörning och ta av kastrullen från plattan
- Rör ner den rivna osten lite i taget i den heta mjölken. Om man vill kan man också röra ner en äggula. Det ger lite smak och en fin färg
- Slå av vattnet av blomkålen och lägg den i en ugnsfast form.
- Slå över ostsåsen över blomkålshuvudet, och gratinera mitt i ugnen i omkring 20 minuter.
Senast uppdaterad 2012-04-23 21:01