Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Polkabeta, i mitten
Polkabeta, i mitten
Polkabeta
Kategorier:
Kan ersättas med:
Gulbeta · Rödbeta · Vitbeta
Recept med polkabeta:
Inga recept med polkabeta än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Engelska Chioggia beet


Polkabeta, liksom rödbeta, går att odla långt norrut i Skandinavien, och kan lagras hela vintern, varför den går att hitta större delen av året. Odlingen är dock mindre än av rödbeta, och den finns i butikerna framför allt under höst och vinter.

Polkabetan är något mildare i smaken än rödbeta och gulbeta. Inuti är den snyggt vit- och rödmelerad, men färgen blir genomrosa vid tillagning, så vill man behålla mönstret får man använda den rå – exempelvis i tunna skivor på sallad. Blasten går, liksom rödbetans, att använda ungefär som mangold.

Färska polkabetor behöver bara koka 10 – 15 minuter, äldre och större betor omkring 30 – 40 minuter.

Miljöpåverkan

Polkabetor odlas på friland, vilket är mindre energikrävande än växthus. De polkabetor som säljs hos oss är odlade i Noreuropa, så transportutsläppen är också små.

Länkar





Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen