Murklor
Murklor
Kategorier:
Recept med murklor:
På andra språk:
Stenmurklor är en delikatess som ska hanteras varsamt. Svampen är mycket giftig (gyromitrin), och senare studier har visat att inte ens upprepad förvällning och torkning tar bort allt gift[1]. Om du ändå vill leta murklor så är maj högsäsongen, även om de kan gå att hitta hela juni. Leta på skogsvägar, lite äldre kalhyggen, i spåren efter skogsmaskiner och liknande.
Använd alltid en svampbok när du plockar svamp, och låt bli svamparna om du är osäker.
För att få bort så mycket som möjligt av giften ska murklorna torkas i åtminstone tre månader och/eller kokas i två omgångar i rikligt med vatten, fem minuter åt gången[2]. Toppmurkla och rund toppmurkla är två ogiftiga släktingar till stenmurklan.
Länkar
- ↑ svenska livsmedelsverket: Stenmurklan - olämplig att äta
- ↑ Handels- och industriministeriets förordning om saluföring av matsvampar 1.6.2006/489