Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Nya, späda tatsoiblad skjuter upp efter att de gamla skördats.
Nya, späda tatsoiblad skjuter upp efter att de gamla skördats.
Tatsoi
Kategorier:
Kan ersättas med:
Pak choi
Recept med tatsoi:
Inga recept med tatsoi än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
engelska tatsoi
kinesiska 塌棵菜 (tākēcài)
engelska spinach mustard
japanska (タア)(サイ) (taasai)
finska tatsoikaali


Tatsoi (ibland rosett-pak choi) är en pak choi-liknande bladgrönsak som tål kyla mycket bra[1], och borde vara en självklarhet i den skandinaviska grönsaksutbudet. I själva verket är den sällsynt i butikerna, och det enklaste sättet att få tag i den är antagligen fortfarande att odla den själv (eller ligg på din matbutik om att ta in den!).

Om du har tillgång till tatsoikål så sträcker sig säsongen långt in på hösten, eftersom plantan tål frost bra.

Tatsoikål kan användas rå i sallader, eller tillagas.

På engelska kallas tatsoi ibland för spinach mustard, medan ”spenatsenap” på svenska har använts om den japanska bladgrönsaken komatsuna[2].

Länkar


  1. SvD: Asiatiskt till hösten, 13 augusti 2005, läst den 15 februari 2013
  2. SKUD: Brassica rapa Perviridis-Gruppen



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen