Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Botanisk plansch med sockerrot från 1904.
Botanisk plansch med sockerrot från 1904.
Sockerrot
Kategorier:
Kan ersättas med:
Svartrot
Recept med sockerrot:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Norska Søtkjeks
Engelska Skirret


Sockerrot är en gammal kulturväxt som nästan helt fallit i glömska – möjligen för att den sägs vara rätt tidsödande att tillaga[1]. De decimeterlånga rötterna är för tunna för att skala, utan skalet måste dras av för hand efter att de kokat. Genom historien har sockerroten annars ansetts vara en delikatess, och för de entusiaster som vill odla själva finns fröer att köpa på nätet.

Sockerrotsplanta

Sockerrot kan skördas antingen under de sena sommar- och tidiga höstmånaderna, eller under tidig sommar, om man har satt fröer föregående höst.[2]

Sockerrot kan ätas både rå och tillagad.

Länkar

Beklagar, URI:er på formen "Programmet för odlad mångfald: Veckans växt v. 27 2010" är inte tillåtna.


  1. Else-Marie K. Strese, Programmet för odlad mångfald, läst den 23 augusti 2012
  2. Froer.nu



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen