Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Rabarber- och äppelkompott. Äppelklyftor i kompotten ger en lite mildare smak om du föredrar det.
Rabarber- och äppelkompott. Äppelklyftor i kompotten ger en lite mildare smak om du föredrar det.


Rabarberkompott kan ätas som en lyxig efterrätt, eller användas som sylt till exempelvis gröt eller filmjölk. Här är en variant med vaniljstång, men det blir gott även utan, eller för den delen med kanelstång i stället. Se även Iduns rabarberkompott för ett klassiskt gammalt recept, eller Rabarberkompott med kardemumma för en annan variant.

Ingredienser


  1. Skala bort det yttersta på rabarbern (åtminstone på grövre stjälkar)
  2. Dela först grova stjälkar på längden, och skär sedan rabarbern i ett par centimeter långa bitar.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den
  4. Lägg vaniljstång och rabarber i en kastrull, och slå på vatten och socker
  5. Låt koka sakta tills rabarbern faller sönder, cirka 10 – 20 minuter
  6. Lyft ur vaniljstången och låt kompotten svalna

Ju senare på säsongen desto sötare rabarber. Därför kan man få justera sockermängden lite efter tid på året. Smaka på den råa rabarbern först, så att du får en uppfattning om hur sur den är!



Senast uppdaterad 2013-06-25 21:32

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen