Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Vildapel på kvist.
Vildapel på kvist.
Vildapel
Kategorier:
Kan ersättas med:
Äpple
Recept med vildapel:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Engelska Crab apple
Danska Abild
Finska Metsäomenapuu


Uppslagsordet paradisäpple leder hit. För andra betydelser av ordet, se paradisäpple (olika betydelser).

Vildapel (ibland surapel) är en äppelliknande frukt, som växer vilt i stora delar av nordeuropa. I Norden finns den i Danmark, södra halvan av Sverige[1] och sydligaste Norge och Finland.

Vildaplar kan ha sinsemellan väldigt skiftande kvaliteter, och både säsong och smak varierar. Några sorter kan ätas färska, medan många andra är så sura att de mest fungerar till gelér, kompotter och liknande.

Det kan vara svårt att se skillnad på vildapel och förvildade äppelträd, men vildapeln har helt ohåriga bladundersidor, och oftast längre fruktskaft. Förvildade äppelträd är betydligt vanligare än äkta vildaplar.

Länkar


  1. Den virtuella floran



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen