Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Polsk rönnbärsgelé, dock efter annat recept
Polsk rönnbärsgelé, dock efter annat recept


Rönnbärsgelé görs gärna direkt efter den första frosten, eftersom bären smakar bäst när de är frostnupna, och samtidigt bör plockas relativt tidigt. Ett alternativ är att plocka bären före frosten, och låta dem ligga över natten i frysen.

Du behöver en silduk, en stor gryta, och rena kärl att förvara gelén i.

Ingredienser


  1. Skölj och rensa bären.
  2. Skär äpplena i bitar. Skal och kärnhus kan vara kvar.
  3. Lägg äppelbitar, rönnbär och vatten i en gryta, och låt koka under lock i 15 – 20 minuter.
  4. Låt saften genom en silduk. Det tar omkring en halvtimme.
  5. Mät upp den silade saften i en kastrull, och tillsätt 9 deciliter socker för varje liter saft.
  6. Koka upp och låt koka cirka 10 – 20 minuter. Ta då och då ett geléprov; Lägg lite gelé på ett fat och ställ i kylen. När den svalnar ska den stelna till gelé.
  7. Slå upp gelén i rena burkar, och förvara i kylen.



Senast uppdaterad 2013-07-17 15:56

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen