Recept:Fläderbärsmarmelad
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Fläderbär har en speciell smak, som vissa älskar och andra ogillar. Här är ett recept som inte försöker dölja den. Använd rejält syrliga äpplen, gärna små förvildade saker.
Ingredienser
För 4 personer
- 1 liter0,7 kilofläderbär
40 klasar
- ca 10 - 152,25 kgsyrliga äpplen
15 äpplen
- 3 dl255 gramsocker
20 msk
60 tsk
- 3 msk mörk rom
- pektin, potatismjöl eller annat förtjockningsmedel
- 1 dl vatten
Total tidsåtgång: 2 h
- Plocka loss fläderbären från klasarna och skölj dem. Det här är den tidskrävande delen av arbetet
- Skala äpplena, skär fruktköttet och skär i småbitar
- Lägg bär, äppelbitar i en gryta och häll på vatten och rom. Det går nog utmärkt med många andra mörka spritsorter också.
- Låt koka på medelhög värme i omkring 30 minuter. Skumma eventuellt av emellanåt. Rör om emellanåt, så att äppelbitarna faller söder ordentligt
- Rör ner sockret, och eventuellt förtjockningsmedel (t.ex. en matsked potatismjöl utrört i lite kallt vatten)
- Häll genast över på rena förvaringskärl
Senast uppdaterad 2013-06-26 22:48