Recept:Fläderbärsmarmelad
Fläderbär har en speciell smak, som vissa älskar och andra ogillar. Här är ett recept som inte försöker dölja den. Använd rejält syrliga äpplen, gärna små förvildade saker.
Ingredienser
För 4 personer
- 1 liter0,7 kilofläderbär
40 klasar
- ca 10 - 152,25 kgsyrliga äpplen
15 äpplen
- 3 dl255 gramsocker
20 msk
60 tsk
- 3 msk mörk rom
- pektin, potatismjöl eller annat förtjockningsmedel
- 1 dl vatten
Total tidsåtgång: 2 h
- Plocka loss fläderbären från klasarna och skölj dem. Det här är den tidskrävande delen av arbetet
- Skala äpplena, skär fruktköttet och skär i småbitar
- Lägg bär, äppelbitar i en gryta och häll på vatten och rom. Det går nog utmärkt med många andra mörka spritsorter också.
- Låt koka på medelhög värme i omkring 30 minuter. Skumma eventuellt av emellanåt. Rör om emellanåt, så att äppelbitarna faller söder ordentligt
- Rör ner sockret, och eventuellt förtjockningsmedel (t.ex. en matsked potatismjöl utrört i lite kallt vatten)
- Häll genast över på rena förvaringskärl
Senast uppdaterad 2013-06-26 22:48