Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Kungskrabba.
Kungskrabba.
Kungskrabba
Kategorier:
Kan ersättas med:
Krabbtaska
Recept med kungskrabba:
Inga recept med kungskrabba än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Norska Kongekrabbe
Finska Kuningasrapu
Engelska Red king crab


Nyfångad kungskrabba.

Kungskrabba är en stor krabbart (närmare två meter med benen inräknat[1]), ursprungligen från Stilla havet. Efter att Sovjetunionen planterade ut kungskrabbor kring Kolahalvön har arten spridit sig, och finns nu längs hela den norska kusten, där den på många håll också konkurrerar ut andra arter.

Det är framför allt köttet i de långa benen man äter. Krabban har en stor och en liten klo.

Kungskrabba är ett dyrt skaldjur, med kilopriser upp emot 500 kronor[2], men anses vara en delikatess. I takt med att det kommersiella fisket i Norge ökar kan priserna möjligen också tänkas sjunka.

Miljöpåverkan

Kungskrabborna utmed norska kusten blir allt fler, på andra arters bekostnad, så någon risk för överfiskning finns knappast i vår del av världen. Krabborna fiskas som regel med krabbtinnor. I en del delar av världen är bestånden hotade[3], så undvik långväga importerad kungskrabba.

Näringsvärde

Länkar


  1. norskfisk.se, läst den 13 januari 2012
  2. Fiskbilen.se, läst den 12 januari 2012
  3. Monteray Bay Seafood Watch, läst den 12 januari 2012



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen