Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Du känner igen ung kirskål på de spetsiga, naggade bladen som oftast sitter tre och tre
Du känner igen ung kirskål på de spetsiga, naggade bladen som oftast sitter tre och tre
Kirskål
Kategorier:
Kan ersättas med:
Nässlor · Spenat
Recept med kirskål:
Visa alla (2)
På andra språk:
Språk Namn
Engelska Goutweed
Engelska Ground elder
Norska Skvallerkål
Danska Skvalderkål
Finska Vuohenputki


Kirskål (även kers, skvallerkål[1]) är vanligt förekommande över hela Skandinavien, utom i fjällen, och förekommer ofta som ogräs i trädgårdar och parker. Att den ändå inte används oftare i matlagning beror kanske på att man kan behöva lite träning för att lära sig känna igen den.

Kirskålen ska användas medan den är späd, tidigt på våren, och de gröna bladet kan då användas på samma sätt som många andra gröna bladgrönsaker, till exempel i stället för spenat. Späd kirskål gör sig också bra i sallader.

Bladen är oftast trefingrade, där varje finger i sin tur har tre spetsiga blad med naggade kanter. Under sommaren, när den börjar blomma, blir kirskålen sämre i smaken och dessutom laxerande. Det går förstås fortfarande att skörda nya, späda plantor. Man kan också förlänga säsongen genom att knipsa av blomstänglarna innan blommorna slår ut.

Länkar


  1. Den virtuella floran, med flera namn



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen