Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Berberisbär
Berberisbär
Berberisbär
Kategorier:
Kan ersättas med:
Tranbär
Recept med berberisbär:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Berberis
Finska Ruostehappomarja
Engelska Barberry


Berberis (förr även surtorn) finns både odlad (vanlig som häckväxt) och vild, naturaliserad i den nordiska floran sedan flera hundra år[1]. Den vanliga berberisen har ätliga bär, som används flitigt i bland annat det persiska köket (torkade kallas de zereshk). I trädgårdar och parker återfinns dock ofta en besläktad art, häckberberis, vars frukter visserligen är ofarliga[2], men också ganska ointressanta i matlagning.

Berberisets bär hänger kvar och går att plocka långt in på hösten. Förutom torkade på persiskt vis passar de också bra till gelé.

Länkar


  1. Programmet för odlad mångfald: Veckans växt v 45 2008, läst den 23 april 2012
  2. Giftinformationscentralen, läst den 23 april 2012



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen