Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D


Ingredienser

För 4 personer


Ta av de yttre bladen från halvstora, fasta vita vithålshuvuden, och skär av stockarna. Hacka sedan vitkålen fin som helgryn, eller som strimlor.

Bestryk botten på en väl rengjord bytta med surdeg eller en deg av rågmjöl och ättika. Lägg ned den hackade kålen varvvis, och bestänk med vinäger, litet salt, kummin och berberisbär, och emellanåt även med dillkronor. Tryck hålen hårt med en stötel eller liknande, så att den saftar sig. Lägg på en botten försedd med tyngd, och ställ i varmt rum för att låta jäsa och surna, i 1-2 veckor. En syra kommer då bildas som gör att kålen inte blr dålig.

Om mögel framträder på ytan måste det hela avskummas noggrant. När allt är klart, ställ det kallt.

Det här receptet kommer från Kokkonsten av  (1896).



Senast uppdaterad 2013-07-17 10:28

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen