Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Odlad ängssyra
Odlad ängssyra
Ängssyra
Kategorier:
Kan ersättas med:
Spenat
Recept med ängssyra:
Inga recept med ängssyra än. Skriv det första!
På andra språk:
Språk Namn
Nordsamiska Juopmu
Engelska Sorrel
Norska Engsyre
Danska Almindelig syre
Finska Niittysuolaheinä


Ängssyra finns både vild över större delen av Skandinavien, och odlad i liten skala. Den vilda ängssyran är skarpare i smaken, och bör plockas när den är späd[1].

Ängssyra, och varianten lappsyra, kan användas både som kryddört och som grönsak. Den kan tillredas som spenat eller mangold. Ängssyra är också huvudingrediens i den östeuropeiska shavsoppan och används ofta i stället för spenat i grekisk spanakopita.

Näringsvärde

Ängssyra, särskilt den vilda, innehåller precis som rabarber oxalsyra, som i stora mängder är giftigt. Man bör undvika att tillaga ängssyra i aluminiumkärl, eftersom då syran gör att aluminium fälls ut.

Länkar


  1. Livsmedelssverige, läst den 3 juli 2011



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen