Säsongsmat
Fil:Wp-plugin, screenshot-1.png
Editorn med Säsongsmats extra knappar.
Senaste version: 0.13. Det här är en betaversion, och det finns sannolikt buggar

Säsongsmats plugin för Wordpressbloggar fyller två funktioner: Den hämtar automatiskt data från Säsongsmat.nu som kan visas i receptinlägg och/eller widgetar, och den hjälper dig att tagga upp dina recept med så kallade mikrodata-taggar, som används av exempelvis Googles nya receptsök, av Bing och av Säsongsmat.nu för att visa recept från bloggar.


Har du en Wordpress-blogg där du ibland skriver recept? Följ instruktionerna nedan för att ladda ner och installera pluginen. Om du avinstallerar den försvinner alla inställningar och all lagrad data, utan att lämna något skräp efter sig. Plugins för andra bloggplattformar kommer så småningom.

Installation

Via Wordpress kontrollpanel
 1. Gå till pluginmenyn i Wordpress kontrollpanel och klicka på ”Add new”
 2. Sök efter Säsongsmat
 3. Klicka på ”Install Now”
 4. Du kommer till ett formulär med användarnamn för databasen, lösenord, etc. Allt bör redan vara ifyllt. Klicka på ”Proceed” / ”Fortsätt”. Vänta.
 5. Om allt gick bra får du efter ett tag en ny länk att klicka på: ”activate plugin” / ”aktivera”

Menyerna kan förstås ha olika namn på olika språk. Misslyckades den automatiska installationen, så försök manuellt, se nedan!

Manuellt
 1. Ladda ner pluginen: Senaste versionen
 2. Packa upp zip-filen
 3. Kopiera hela katalogen sasongsmat till wp-content/plugins. Hur du gör det beror på ditt webbhotell. Kanske har du en kontrollpanel för att ladda upp filer, eller användaruppgifter för att ansluta med ett ftp-program.
 4. Logga in på din bloggs kontrollpanel (http://minblogg.se/wp-admin/).
 5. Klicka på ”plugins” i vänstermenyn, och leta rätt på Säsongsmat i listan över plugins.
 6. Klicka på aktivera

Om du installerar manuellt kommer du själv att behöva uppdatera pluginen när det kommer nya versioner.

Användarmanual

Knocked my socks off with knlwodege!

Widgetar

...

Inställningar

...

Taggar

Du kan slå på knappar för de olika taggarna under plugininställningarna, eller skriva ut taggarna för hand. De skrivs då så här: [receptnamn]Borsjtj[/receptnamn] och så vidare.

Tekniska krav

För att kunna installera pluginen krävs att du har en egen installation av Wordpress, hos ett webhotell eller liknande. Det går inte att installera plugins på Wordpress.com.

Pluginen kräver Wordpress 3 (om du har en äldre Wordpressversion bör du ändå uppgradera, eftersom det finns en massa säkerhetshål som täppts till sedan dess). Den är inte testad med riktigt alla versioner sedan 3.0, så lämna gärna ett meddelande här nedan, eller mejla mejl@sasongsmat.nu @ om du stöter på konstigheter. Tänk också på att det här är en betaversion, och det kommer garanterat att finnas buggar.

Mikrodata

Pluginen lägger till microdata-taggar i dina bloggposter, som gör att exempelvis sökmotorer som Google receptsök kan hitta och ”förstå” dina recept. Taggarna syns inte, men du kan kontrollera att de finns där med Googles testverktyg.

Microdata är en av de föreslagna delarna i den nya webbstandarden, HTML5. Microdata är ett slags semantiska taggar som används för att hjälpa datorer att förstå innehållet i texter, i det här fallet recept.

Standarden för att märka upp recept med semantiska taggar är också under utveckling, men det finns ett färdigt förslag som är det som Säsongsmat, Google, Bing med flera följer. En sammanfattning av hur den standarden fungerar finns här.

Äldre versioner

Ladda ner

Versionshistorik

För fullständigare versionshistorik, se filen README.TXT

Betaversioner

Licens

Säsongsmats Wordpressplugin är open source och licensierad under GPL3 (GNU General Public License), vilket i korthet betyder att du får använda den hur du vill, och dessutom bygga vidare på den, förändra den, eller återanvända delar av den, så länge du fortsätter göra källkodern till de förändrade versionerna tillgängliga på samma sätt.


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen