Recept:Slånbärssaft à la Gusemåla
Ett saftrecept som kräver lite ansträngning men är väl värt besväret!
Ingredienser
- 1,5 liter0,9 kgSlånbär
- 1 liter vatten
- 4-6 deciliter510 gramsocker
40 msk
120 tsk
- 1 kryddmått/liter natriumbensoat
Total tidsåtgång: 4 dygn | Arbetstid: 5 timmar
Slånbären ska vara mogna och frostbitna. Har de inte fryst så kan du själv lägga dem i frysen i några dygn. Rensa och skölj bären, lägg dem i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över bären. Täck och låt stå svalt i ett dygn. Häll av saften, koka upp den och häll över bären igen och låt stå ett dygn igen. Upprepa fyra gånger så att bären blir helt urlakade.
Häll bärmassan i en silställning och låt dem rinna av. Mät upp saften och sockret. 5-6 deciliter socker per avrunnen liter saft. För den som önskar en något mindre söt saft räcker det med 4 deciliter. Koka upp saften, rör ner socker och koka upp på nytt.Ta bort eventuellt skum.
Tillsätt eventuellt 1 krm natriumbensoat per liter saft som rörs först i lite saft i en kopp. Häll saften på rena varma flaskor och förslut genast. Äntligen är saften färdig men väl värd besväret.
Senast uppdaterad 2013-10-15 07:36