Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D

Slånbärssaft à la Gusemåla
Kategorier:

Drycker v

Fler recept med:
Inga fler recept. Lägg till ett nytt


Ett saftrecept som kräver lite ansträngning men är väl värt besväret!

Ingredienser

Total tidsåtgång: 4 dygn | Arbetstid: 5 timmar


Slånbären ska vara mogna och frostbitna. Har de inte fryst så kan du själv lägga dem i frysen i några dygn. Rensa och skölj bären, lägg dem i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över bären. Täck och låt stå svalt i ett dygn. Häll av saften, koka upp den och häll över bären igen och låt stå ett dygn igen. Upprepa fyra gånger så att bären blir helt urlakade. Häll bärmassan i en silställning och låt dem rinna av. Mät upp saften och sockret. 5-6 deciliter socker per avrunnen liter saft. För den som önskar en något mindre söt saft räcker det med 4 deciliter. Koka upp saften, rör ner socker och koka upp på nytt.Ta bort eventuellt skum. Tillsätt eventuellt 1 krm natriumbensoat per liter saft som rörs först i lite saft i en kopp. Häll saften på rena varma flaskor och förslut genast. Äntligen är saften färdig men väl värd besväret.



Senast uppdaterad 2013-10-15 07:36

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen