Recept:Halloweenpumpa
Traditionen att karva ut ansikten ur grönsaker är gammal, och kom med irländska, skotska walesiska och engelska invandrare till USA. Det var först där man började använda pumpor, och det var där traditionen kom att förknippas med halloween.
Så här skär du enkelt ut din egen pumpa
Ingredienser
- 1 pumpa
Total tidsåtgång: 20 minuter
Du kan utgå från i stort sett vilken pumpasort som helst, men välj en som är jämnt rund och fin i toppen så att det blir enkelt att skära av locket. Använd gärna bladet till en sticksåg eller liknande. En kraftig kökskniv riskerar att göra sprickor i pumpan.
4. Spara gärna köttet till exempelvis pumpapaj.
Hela pumpan kommer att torka och skrumpna en smula när du eldar i den. Eftersom locket ligger rakt ovanför ljusen kommer det att krympa snabbast, och kanske bli för litet. Du undviker att det trillar igenom så lätt genom att skära det första snittet diagonalt.
Kärnorna du gröpt ur kan med fördel rostas.
Bildera är tagna av Wikipediaveteranen Man vyi
Senast uppdaterad 2012-11-16 22:23