Recept:Engelska pepparkakor
Det här pepparkaksreceptet använde både min mormor och min farmor. Antagligen har de fått det från samma kokbok. Tunna goda pepparkakor med tydlig ingefärssmak blir det, i alla fall.
Ingredienser
För 250 – 300 st
- 3 dl420 gramljus sirap
20 msk
- 400 gram5,714 dlbrun farin
38,095 msk
114,286 tsk
- 2 msk mald ingefära
- 15 droppar cederolja
- 350 gram24,561 msksmör
- 3 dl grädde
- 1 msk bikarbonat
- 1,5 kg25 dlvetemjöl
1 500 gram
166,667 msk
Det som förr kallades ”cederolja” sälj i dag som citronarom. Har du äkta citronolja (utvunnen ur pressat citronskal) borde det gå minst lika bra, men det är alltså inte fråga om cederträolja.
- Sirapen röres kall tillsammans med sockret, kryddorna och smöret till en smidig massa omkring ½ timme.
- Grädden röres ned.
- Mjölet siktas med bikarbonaten och arbetas in.
- När degen är så fast att den kan hanteras, inknådas det övriga mjölet på bakbordet. Degen får sedan stå till följande dag.
- Degen kavlas då ut tunt och tages ut i runda kakor som gräddas vackert bruna.
Ugnstemperatur: 200 °C – 225 °C
Gräddningstid: 5 – 7 minuter
Senast uppdaterad 2013-04-14 16:13