Recept:Baklava
En typisk Mellanöstern-efterrätt som faktiskt är ganska enkel att göra.
Ingredienser
För ca 12 bitar
- 12 ark filodeg
- 200 g valnötter, pistagenötter och eventuellt sötmandel
- 100 g7,018 mskmjölkfritt margarin
- 0,5 dl42,5 gramsocker
3,333 msk
10 tsk
- 2 citroner
- 1 tsk kanel, malen
- sockerlag:
- 1 kanelstång
- 2 hela nejlikor
- 1 dl85 gramsocker
6,667 msk
20 tsk
- 1 dl vatten
- garnering:
- pistagenötter
Rätten är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön har har sitt ursprung från Turkiet och Osmanska riket.
Tina filodegen. Finhacka eller mixa nötterna. Smält margarinet och låt det svalna. Smörj en ugnsform som är ca 20x20 cm. Skär filodegen i ark som är lika stora som formen. Täck botten av formen med några ark filodeg, pensla varje ark med margarin. Blanda nötter med socker, kanel och citronskal. Strö en del av nötblandningen över de smorda filoarken. Täck med nytt lager filodeg, pensla med margarin och strö över nötter. Upprepa proceduren tills arken och nötterna är slut. Pensla översta lagret med margarin. Grädda i 175 °C ugnsvärme i ca 40 min.
Blanda ingredienserna till sockerlagen, koka upp och låt koka 10 – 15 minuter tills lagen är simmig. Ta bort kryddorna och slå sockerlagen över den nybakade kakan. Garnera med hackade pistagenötter. Låt svalna, skär sedan i bitar och servera.
Senast uppdaterad 2012-09-02 15:42