Säsongsmat
Den här källan hör till Säsongsmats specialkällor. Skriv bara Wikipedia som länktext, om du vill länka till den i en artikel.

Wikipedia är ett användarskapat uppslagsverk, som vem som helst kan redigera. Innehållet är licensierat enligt samma fria licens som Säsongsmat använder, vilket i korthet betyder att du kan hämta material från Wikipedia så länge du uppger varifrån det kommer, och vem som är författaren.

Enklaste sättet att credda upphovsmännen till en Wikipediaartikel är med en länk till historiksidan, som du får upp om du klickar på ”Visa historik” i toppen på artikeln. En creddlänk när du hämtat text ur Wikipediaartikeln om ris skulle t.ex. kunna se ut så här (det här blir en fotnot):

<ref>Från Wikipedia, se [http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ris&action=history listan över upphovsmän]</ref>

Läs mer om fotnoter och andra specialfinesser på sidan Hjälp:Redigering.

Säsongsmat använder samma bildbank, Wikimedia Commons, som Wikipedia, och alla bilder på svenskspråkiga Wikipedia kan användas här bara genom att klistra in bildnamnet i bildfältet när du skapar en artikel. Du hittar bildnamnet på Wikipedia genom att klicka på bilden. Notera att vissa språkupplagor av Wikipedia, t.ex. den engelska, även innehåller en del bilder som inte finns på Wikipedia, och som inte kan användas här.

En bra Wikipediaartikel ska vara väl källbelagd, och Wikipedia är ofta ett utmärkt ställe att leta efter källor. Däremot ska man vara försiktig med att använda Wikipedia (eller andra uppslagsverk) som primärkälla. Om du ändå vill använda Wikipedia som en källa för en faktauppgift som inte har några andra källor bör du i en fotnot länka till den version av artikeln du läst, eftersom innehållet hela tiden kan förändras. Du hittar en permanent länk under rubriken ”verktygslåda” i vänstermenyn på Wikipedia.

Wikipedia är också ett bra ställe för att hitta namn på andra språk. Genom språklänkarna längst ner i vänstermenyn hittar du motsvarande artiklar på andra språk. Notera dock att det inte alltid finns en exakt motsvarighet till ett namn på alla andra språk, ibland och att språklänkarna ibland helt enkelt går fel!

Skriv bara ”Wikipedia” i länktext-fältet om du vill lägga till en länk hit i länklistan i en råvaruartikel.

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen