Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D


Baka piroger och bjud dina vänner på medelhavspicnic! Det går också att köpa färdig smördeg i mataffären, de flesta smördegsplattor är – trots namnet – veganska.

Ingredienser

För 4 personer

::1 burk|1 burk]] hela skalade tomater
"hela skalade
The value "tomater&quot; kan inte användas som sidnamn på den här wikin.</div></span>
  • <span>[[Mängd" contains invalid characters (e.g. [) for a property name.
 vatten
  • ½ dl
    45 gram
    3,333 msk
    10 tsk
      olivolja
  • 1 ½ grönsaksbuljongtärning
  • [[Mängd
    • ":" kan inte användas som sidnamn på den här wikin.
    • Symbolen "&#x005B;&#x005B;" användes på en plats där den inte är användbar.
    • Delen "]]" av efterfrågningen förstods inte.
    Vissa resultat kan bli oväntade.
::2 tsk|2 tsk]] rosmarin ::2 tsk|2 tsk]] oregano ::3 tsk|3 tsk]] timjan


Smördeg: Knåda samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vätskan och arbeta ihop degen. Lägg den kallt att stelna 30-60 min.

Fyllning: Finhacka lök och vitlök och fräs på medelstark värme i en skvätt olja. Hacka de skalade morötterna och sellerin fint och rör ner i grytan. Låt allt fräsa i 2-4 minuter. Häll på tomaterna, vatten, buljong, olivolja och kryddor och låt puttra under lock på medelstark värme i ca 30 minuter. Smula ner tofun i en stekpanna med en skvätt olja och stek på svag värme i ca 15 minuter tills att tofun blivit fast och överflödig vätska dragits ur. Häll sedan tofun, äppelcidervinäger och socker i grytan och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pirogerna: Medan grytan svalnar, kavla ut smördegen på ett mjölat bord och skär ut runda plattor ca 15 cm i diameter (eller använd ett runt föremål som mall som du tycker är en bra storlek). Lägg fyllning i mitten av rundeln och vik på mitten. Använd ett finger eller en gaffel för att försluta kanterna, man kan också pensla med lite sojamjölk som klister. Pensla pirogerna med sojamjölk och strö eventuellt över lite sesamfrön. Grädda i 225 grader ca 15 min, tills pirogerna har höjt sig och är fint bruna. Servera varma eller kalla!

Recept: Lea Honorine



Senast uppdaterad 2012-10-25 07:51

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen