Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D


När du köper färska rödbetor med blasten kvar, så släng inte bladen! De smakar och kan användas ungefär som mangold. I den här rödbetspajen används både rot och blad.

Ingredienser

För 4 personer

Total tidsåtgång: 50 minuter | Arbetstid: 15 minuter


Börja med degen: Blanda mjöl och salt i en bunke, och finfördela smöret i mjölet med en kniv eller gaffel. Låt degen stå i kylskåp och vila medan du gör smeten.

Skala och finriv rödbetorna (gärna i matberedare, så går det snabbt). Hacka lök och lägg ner i rödbetsrivet. Fräs rivet i lite olja eller smör några minuter. Hacka rödbetsbladet. Har du rödbetor utan blast kan du använda spenat eller mangold i stället.

Smula ner fetaosten i en bunke och häll över mjölk, ägg och yogurt. Salta och peppra efter smak och rör ihop till en smet (den behöver inte alls bli jämn).

Ta fram degen ur kylskåpet och tryck ut den längs kanterna i en pajform. Häll i först rödbetsrivet, sedan de hackade bladen, och till sist smeten. Grädda på 200 °C i mitten av ugnen, i omkring 35 minuter. Observera att ugnen ska vara uppvärmd innan du sätter in pajen.

Servera gärna med tomatsallad!Senast uppdaterad 2012-04-23 21:03

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen