Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Vit sparris med hollandaise
Vit sparris med hollandaise


Hollandaisesås är en emulsionssås med smör och äggula som passar utmärkt till varma grönsaker, många fiskrätter, m.m. Såsen går att variera i oändlighet, det här är ett grundrecept hämtat från Wikibooks.

Ingredienser

För 4 personer


  1. Koka upp ett vattenbad i en stor kastrull eller gryta.
  2. Smält smöret försiktigt i en kastrull, och dra sedan den kastrullen åt sidan.
  3. Dela på äggvitor och äggulor.
  4. Vispa samman äggulor, vatten och vinäger i en annan kastrull.
  5. Placera kastrullen med äggvispet i det kokande vattenbadet, och fortsätt vispa kraftigt tills den tjocknar.
  6. Låt kastrullen svalna, tills den har ungefär samma temperatur som det smälta smöret.
  7. Häll smöret i en fin stråle ner i äggblandningen under kraftig vispning.
  8. Smaksätt med kryddor och/eller citron.
  9. Servera genast.

Om hollandaisesåsen skär sig (det händer lätt under uppvärmningen) så kan du rädda såsen genom att knäcka en ny äggula i en annan kastrull och försiktig hälla den skurna såsen ner i äggulan under kraftig vispning. Fortsätt därefter som vanligt.



Senast uppdaterad 2012-08-23 19:35

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen