Recept:Hollandaisesås
Hollandaisesås
Kategorier:
Fler recept med:
Hollandaisesås är en emulsionssås med smör och äggula som passar utmärkt till varma grönsaker, många fiskrätter, m.m. Såsen går att variera i oändlighet, det här är ett grundrecept hämtat från Wikibooks.
Ingredienser
För 4 personer
- 4 ägg
- 200 gram14,035 msksmör
- 1 msk vinäger
- 3 msk vatten
- cayennepeppar
- ev. citron
- Koka upp ett vattenbad i en stor kastrull eller gryta.
- Smält smöret försiktigt i en kastrull, och dra sedan den kastrullen åt sidan.
- Dela på äggvitor och äggulor.
- Vispa samman äggulor, vatten och vinäger i en annan kastrull.
- Placera kastrullen med äggvispet i det kokande vattenbadet, och fortsätt vispa kraftigt tills den tjocknar.
- Låt kastrullen svalna, tills den har ungefär samma temperatur som det smälta smöret.
- Häll smöret i en fin stråle ner i äggblandningen under kraftig vispning.
- Smaksätt med kryddor och/eller citron.
- Servera genast.
Om hollandaisesåsen skär sig (det händer lätt under uppvärmningen) så kan du rädda såsen genom att knäcka en ny äggula i en annan kastrull och försiktig hälla den skurna såsen ner i äggulan under kraftig vispning. Fortsätt därefter som vanligt.
Senast uppdaterad 2012-08-23 19:35