Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Äppelmos till tysk Dibbelabbes
Äppelmos till tysk Dibbelabbes


Vill du göra äppelmos på små mängder äpplen (10 – 30 stycken) så är det här ett enkelt sätt som vare sig kräver hushållsassistent eller matberedare. Det som tar tid är att skala äpplena, resten sköter sig självt. Du får ett grovt men gott äppelmos, som kan förvaras i kylskåp eller frysas in.

Ingredienser

 Arbetstid: 40 minuter


  1. Skala och kärna ur äpplena med urkärnare, eller skär loss fruktköttet med kniv. Lägg äppelbitarna i en stor gryta.
  2. Slå på lite vatten. Det ska bara vara några deciliter på botten, så att vattnet inte når mer än halvvägs upp bland äppelbitarna.
  3. Koka upp och låt koka sakta. Rör om med en slev, allt eftersom bitarna i botten mjuknar och faller sönder.
  4. Fortsätt röra tills du har fått ett grovt mos. Det kommer att ta omkring 10 – 20 minuter.
  5. Strö eventuellt på lite askorbinsyra, för att hindra att äppelmoset blir brunt. Hållbarheten påverkas inte, bara utseendet. Du behöver ungefär ett kryddmått per liter mos för att behålla den ljusa färgen.
  6. Blanda ner socker. Det behövs inte mycket, ta efter smak (omkring en halv deciliter till tio äpplen brukar vara lagom).



Senast uppdaterad 2012-09-02 12:30

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen