Kirskål
Kirskål (även kers, skvallerkål[1]) är vanligt förekommande över hela Skandinavien, utom i fjällen, och förekommer ofta som ogräs i trädgårdar och parker. Att den ändå inte används oftare i matlagning beror kanske på att man kan behöva lite träning för att lära sig känna igen den.
Kirskålen ska användas medan den är späd, tidigt på våren, och de gröna bladet kan då användas på samma sätt som många andra gröna bladgrönsaker, till exempel i stället för spenat. Späd kirskål gör sig också bra i sallader.
Bladen är oftast trefingrade, där varje finger i sin tur har tre spetsiga blad med naggade kanter. Under sommaren, när den börjar blomma, blir kirskålen sämre i smaken och dessutom laxerande. Det går förstås fortfarande att skörda nya, späda plantor. Man kan också förlänga säsongen genom att knipsa av blomstänglarna innan blommorna slår ut.
Länkar
- ↑ Den virtuella floran, med flera namn