Säsongsmat
(Omdirigerad från Huvudsallatsblad)
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Huvudsallat
Huvudsallat
Huvudsallat
Kategorier:
Kan ersättas med:
Romansallat · Isbergssallat · Endive
Recept med huvudsallat:
Visa alla (3)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Hovedsalat
Finska Keräsalaatti
Engelska Butterhead
Tyska Kopfsalat
Latin Lactuca sativa var. capitata
Huvudsallat
Ämne Mängd
Vitamin A 13,513,5 % av RDI
108 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,042857142840,0429 % av RDI
0,06 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 11,999999712 % av RDI
9 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 3,33333333333,333 % av RDI
0,3 mg
Folat 23,3623,36 % av RDI
73 µg
Fosfor 5,3333333445,333 % av RDI
32 mg
Jod 0,6666666670,667 % av RDI
1 µg
Järn 7,14285714317,143 % av RDI
0,7 mg
Kalcium 8,1258,125 % av RDI
65 mg
Kalium 10,909090810,909 % av RDI
360 mg
Magnesium 4,1269841214,127 % av RDI
13 mg
Niacin 3,1253,125 % av RDI
0,5 mg
Riboflavin 7,14285714297,143 % av RDI
0,1 mg
Selen 1,1111111111,111 % av RDI
0,5 µg
Tiamin 6,666666666646,667 % av RDI
0,08 mg
Zink 6,256,25 % av RDI
0,5 mg
Sallat och endive : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Lettuce and chicory, 2009.svg

Land Mängd
Spanien 589 913
USA 331 561
Mexiko 121 778
Nederländerna 114 179
Italien 90 808
Belgien 71 284
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Lettuce and chicory, 2009.svg

Land Mängd Värde
Spanien 25 005 196 480 404 kr
18 461 763 euro
Nederländerna 3 277 47 274 056 kr
4 441 982 euro
Italien 1 913 26 797 304 kr
2 517 938 euro
Danmark 1 818 49 171 752 kr
4 620 294 euro
Tyskland 1 684 18 242 368 kr
1 714 096 euro
Frankrike 245 9 021 708 kr
847 701 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Danmark 271 11 279 048 kr
1 059 806 euro
Norge 62 1 140 148 kr
107 131 euro
Tyskland 41 1 033 020 kr
97 065 euro
Frankrike 14 612 160 kr
57 520 euro
Sverige 12 734 592 kr
69 024 euro
Portugal 4 76 520 kr
7 190 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Lettuce and chicory, 2009.svg

Land Mängd
Kina 12 855 211
USA 4 104 440
Italien 945 800
Indien 927 349
Spanien 875 000
Japan 535 000
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Huvudsallat är en sallatsvariant med lösa blad i huvudet. I stort sett all kommersiell odling i Skandinavien sker i växthus[1]. Det går dock utmärkt att odla huvudsallat för husbehov på friland.

Miljöpåverkan

Eftersom den kommersiella odlingen sker i växthus är miljöpåverkan som minst under de varmaste månaderna, då växthusen inte kräver så mycket energi för uppvämning. Isbergssallat, frisésallat och endive kan vara alternativ under andra tider på året.

Länkar


  1. RP frukt, läst den 23 maj, 2011



Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.

0
Undvik Det spirar
1
Ofta Försommar
1
Ofta Semestertid
1
Ofta Sensommar
1
Ofta Höstskörden
0
Undvik De frosttåliga
0
Undvik Vinterförrådet

Huvudsallat i Majas klimatpyramider


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen