Säsongsmat
(Omdirigerad från Hen eggs, in shell (Number))
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Hönsägg
Hönsägg
Ägg
Kategorier:
Recept med ägg:
Visa alla (36)
På andra språk:
Språk Namn
Engelska Egg
Finska Kananmuna
Ägg ekologiskt rått
Ämne Mängd
Vitamin A 31,62531,625 % av RDI
253 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,07142857140,0714 % av RDI
0,1 mg
Vitamin B12 108,5108,5 % av RDI
2,17 µg
Vitamin C 00 % av RDI
0 mg
Vitamin D 29,429,4 % av RDI
1,47 µg
Vitamin E 65,9999999993466 % av RDI
5,94 mg
Folat 26,8826,88 % av RDI
84 µg
Fosfor 31,6666667331,667 % av RDI
190 mg
Jod 30,66666668230,667 % av RDI
46 µg
Järn 20,1020408170120,102 % av RDI
1,97 mg
Kalcium 6,756,75 % av RDI
54 mg
Kalium 4,151515114,152 % av RDI
137 mg
Magnesium 3,4920634873,492 % av RDI
11 mg
Niacin 00 % av RDI
0 mg
Riboflavin 32,8571428573432,857 % av RDI
0,46 mg
Selen 60,444444438460,444 % av RDI
27,2 µg
Tiamin 5,833333333315,833 % av RDI
0,07 mg
Zink 16,516,5 % av RDI
1,32 mg
Hönsägg : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Hen eggs, in shell, 2009.svg

Land Mängd
Nederländerna 396 445
Polen 142 143
Kina 134 659
Spanien 124 707
Tyskland 106 319
Malaysia 97 863
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Hen eggs, in shell, 2009.svg

Land Mängd Värde
Finland 3 081 33 814 188 kr
3 177 261 euro
Danmark 1 693 20 423 188 kr
1 919 011 euro
Lettland 328 3 519 920 kr
330 740 euro
Tyskland 112 1 163 104 kr
109 288 euro
Ungern 3 351 992 kr
33 074 euro
Nederländerna 2 15 304 kr
1 438 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Spanien 373 4 744 240 kr
445 780 euro
Nederländerna 166 2 892 456 kr
271 782 euro
Tyskland 27 650 420 kr
61 115 euro
Portugal 20 206 604 kr
19 413 euro
Frankrike 3 45 912 kr
4 314 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Hen eggs, in shell, 2009.svg

Land Mängd
Kina 23 633 659
USA 5 349 100
Indien 3 200 000
Japan 2 505 000
Mexiko 2 360 300
Ryssland 2 194 500
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Ägg är en mycket vanlig ingrediens i maträtter, men används även som tillbehör, stekt eller kokt. När ”ägg” står som ingrediens i recept avses nog alltid hönsägg, men även ägg från ankor, vaktlar och gäss kan med fördel ätas.

Man kan separera ägg, och äggvitor och äggulor används på olika sätt. Äggvitor är exempelvis grunden för maränger.

Miljöpåverkan

Enligt Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK, är ägg ett klimatvänligt livsmedel som påverkar miljön betydligt mindre än många andra animaliska livsmedel. Det kan dock finnas djuretiska skäl att välja bort burägg. Vill man ha ägg från hönor som kan gå utomhus, och som lever ett ”naturligt” liv, så är man dock förpassad till att köpa ägg under sommaren, och antagligen direkt från småskaliga producenter.

Hållbarhet

I kylskåp håller sig ägg i ungefär två månader, vilket är betydligt längre än datummärkningen. Datummärkningen är i själva verket anpassad för ägg som förvaras i rumstemperatur. Dåliga ägg luktar illa, så det är ingen risk att man använder dem av misstag.

Länkar



Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen