Säsongsmat
(Omdirigerad från Färsk broccoli)
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Broccolihuvuden.
Broccolihuvuden.
Broccoli
Kategorier:
Kan ersättas med:
Blomkål · Romanesco
Recept med broccoli:
Visa alla (3)
På andra språk:
Språk Namn
Finska Parsakaali
Spanska Brécol
Engelska Broccoli
Danska Broccoli
Broccoli
Ämne Mängd
Vitamin A 4,8754,875 % av RDI
39 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,149999999940,15 % av RDI
0,21 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 110,6666639110,667 % av RDI
83 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 3,999999999964 % av RDI
0,36 mg
Folat 5656 % av RDI
175 µg
Fosfor 13,50000002713,5 % av RDI
81 mg
Jod 0,6666666670,667 % av RDI
1 µg
Järn 6,734693877786,735 % av RDI
0,66 mg
Kalcium 7,757,75 % av RDI
62 mg
Kalium 10,0606059610,061 % av RDI
332 mg
Magnesium 7,3015872917,302 % av RDI
23 mg
Niacin 3,753,75 % av RDI
0,6 mg
Riboflavin 8,571428571488,571 % av RDI
0,12 mg
Selen 1,1111111111,111 % av RDI
0,5 µg
Tiamin 6,666666666646,667 % av RDI
0,08 mg
Zink 55 % av RDI
0,4 mg
Broccoli fryst
Ämne Mängd
Vitamin A 55 % av RDI
40 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,085714285680,0857 % av RDI
0,12 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 71,999998272 % av RDI
54 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 14,1111111109714,111 % av RDI
1,27 mg
Folat 31,6831,68 % av RDI
99 µg
Fosfor 8,5000000178,5 % av RDI
51 mg
Jod
Järn 5,204081632835,204 % av RDI
0,51 mg
Kalcium 3,8753,875 % av RDI
31 mg
Kalium 5,75757575,758 % av RDI
190 mg
Magnesium 5,7142857065,714 % av RDI
18 mg
Niacin 2,52,5 % av RDI
0,4 mg
Riboflavin 2,142857142872,143 % av RDI
0,03 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 4,166666666654,167 % av RDI
0,05 mg
Zink 3,53,5 % av RDI
0,28 mg
Blomkål och broccoli : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Cauliflowers and broccoli, 2009.svg

Land Mängd
Spanien 242 080
Frankrike 157 800
Mexiko 105 012
USA 89 866
Kina 59 323
Ecuador 55 056
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Cauliflowers and broccoli, 2009.svg

Land Mängd Värde
Italien 1 745 21 287 864 kr
2 000 258 euro
Frankrike 1 418 15 066 788 kr
1 415 711 euro
Spanien 1 098 11 822 340 kr
1 110 855 euro
Tyskland 870 10 498 544 kr
986 468 euro
Nederländerna 729 8 539 632 kr
802 404 euro
Danmark 209 1 606 920 kr
150 990 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Tyskland 8 519 35 566 496 kr
3 341 912 euro
Frankrike 6 625 30 034 100 kr
2 822 075 euro
Nederländerna 6 527 25 817 848 kr
2 425 906 euro
Sverige 4 487 24 547 616 kr
2 306 552 euro
Danmark 612 3 305 664 kr
310 608 euro
Estland 113 879 980 kr
82 685 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Cauliflowers and broccoli, 2009.svg

Land Mängd
Kina 8 426 569
Indien 6 531 900
Italien 444 600
Spanien 424 800
Frankrike 378 224
Mexiko 370 000
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Broccoli (förr även sparriskål[1]) är en kålsort, nära släkt med blomkålen, som går att odla över större delen av Skandinavien. De är de nästan utslagna blomknopparna vi äter.

Av utslagna blommor kan man själv odla broccoligroddar.[2]

”Sparrisbroccoli” kan syfta på långa, unga skaft med små blomknyten från vanliga broccolisorter, eller mer specifikt på broccolivarianten broccolini.

Miljöpåverkan

Närodlad broccoli är ett mycket bra miljöval under säsong, då den är härdig och kan odlas på friland långt norrut[3]. Nordeuropeisk, frilandsodlad broccoli kan gå att hitta redan i april[4]. Under övriga tider kommer den färska broccolin från Sydeuropa.

Fryst broccoli kommer ofta från Medelhavsländerna, men ibland också från Nord- eller Mellanamerika.

Hållbarhet

Broccoli förvaras bäst i plast, i kylskåp. Den står sig då ett par veckor, medan den blir gul och tappar smaken redan efter ett par dagar i rumstemperatur.

Det går utmärkt att frysa in broccoli både färsk och tillagad.

Näringsvärde

Länkar


  1. Svensk kulturväxtdatabas, läst den 16 maj 2011
  2. Broccoli.nu
  3. Fobo, läst den 16 maj 2011
  4. Säsongsguide, Centrum för Tillämpad Näringslära, mars 1999


Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.

3
Sällan Det spirar
3
Sällan Försommar
1
Ofta Semestertid
1
Ofta Sensommar
1
Ofta Höstskörden
3
Sällan De frosttåliga
3
Sällan Vinterförrådet

Broccoli i Majas klimatpyramider


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen