Säsongsmat
(Omdirigerad från Bearnaisesås)
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Béarnaisesås med hackade örter
Béarnaisesås med hackade örter


Béarnaisesås, döpt efter franska Béarn, är en klassisk sås till kött. Den kan kryddas på olika sätt, och garneras med olika örter (men dragon ska alltid vara med!). Här är ett grundrecept att utgå från.

Ingredienser

För 4 portioner

Total tidsåtgång: 30 minuter | Arbetstid: 30 minuter


Fil:Béarnaise.ogv Krossa gärna omkring tio vitpeppar korn själv, istället för att använda färdigmald vitpeppar, det förhöjer smaken!

  1. Smält smöret och låt det svalna lite
  2. Hacka schalottenlöken grovt och krossa omkring tio vitpepparkorn
  3. Lägg schalottenlöken, dragonkvistarna och vitpeppar i en kastrull. Spara några dragonblad till garneringen!
  4. Slå över vinägern och vinet. Låt det sedan koka ihop tills det bara finns några matskedar vätska kvar i botten på kastrullen.
  5. Sila bort kvistarna, och stora lök- och pepparkornsbitar, och häll vätskan tillbaka i kastrullen igen.
  6. Häll i äggulorna och vispa kraftigt.
  7. Värm sakta såsen tills den tjocknar, medan du hela tiden fortsätter vispa.
  8. Ta av kastrullen från plattan och håll sakta i det smälta smöret, medan du fortsätter vispa
  9. Smaksätt med salt, ev kajennpeppar och/eller worcestershiresås och garnera med lite dragon!

Om såsen skär sig – det händer den bästa – så slår du i en gnutta kallt vatten och vispar hårt. Det räcker oftast för att rädda såsen igen!



Senast uppdaterad 2012-08-23 19:35

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen